LEHDISTÖTIEDOTE 25. 8.2003

POIKA JA ILVES SAA VIHDOIN JATKOA.

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen lastenelokuva ja romaaninakin suursuosion saavuttanut Poika ja ilves saa syksyllä jatkoa tarinaansa.

Ville Suhosen romaani ”Poika ja ilves – paluu erämaahan” palkitsee viiden vuoden odotuksen jälkeen innokkaimmat Tomin ja Leevin seikkailujen ystävät.

”Olen viimeisten vuosien aikana kiertänyt kouluissa eri puolilla Suomea kertomassa elokuvasta ja kirjasta. Aina olen kohdannut saman kysymyksen: milloin tarinaan tulee jatkoa? Tämän kirjan syntyminen on pitkälti lukijoiden kannustuksen ansiota. Jatko-osan tarina pohjautuu kuitenkin jo niihin aikoihin, jolloin elokuvaa tehtiin. Silloin sitä ei kukaan ottanut vakavasti.”

Ville Suhosen alkuperäistarinaan perustuvan, Raimo O Niemen ohjaaman elokuvan Poika ja ilves, näki Suomen elokuvateattereissa lähes 400 000 katsojaa. Vuoden 1998 jouluna ensi-iltansa saanut elokuva on sen jälkeen kerännyt kotimaan televisiossa miljoonayleisön ja myynyt noin 100 000 videokasettia ja dvd:tä. Elokuva on myyty yli 40 maahan ja se onkin yksi kaikkien aikojen katsotuimmista suomalaisista elokuvista.

Poika ja ilves – romaani ilmestyi vuonna 1999, minkä lisäksi Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisi tarinasta lapsille suunnatun kuvakirjan. Myöhemmin romaani on ilmestynyt myös pokkariversiona. Kirjoja on myyty tähän mennessä lähes 20 000.

”Lapset ja nuoret katsovat elokuvaa ja lukevat kirjaa, vertailevat niitä keskenään. Nyt tilanne on uusi, kun romaanin taustalla on vain edellinen tarina. Mielikuvitus saa jyllätä voimakkaammin. Ilolla olen pannut merkille, että elokuva on saanut myös aikuiset lukemaan kirjan. Jatko-osasta toivon yhtä lailla samanlaista ”koko perheen kirjaa”, kuten elokuvakin oli ”koko perheen”.”

”Luonnollisesti jatko-osa tarinaan, jonka käytännössä kaikki Suomen ala-asteikäiset tuntevat, oli haaste. Tomin ja Leevin hahmot tunnen niin hyvin, ettei heidän maailmansa luomisessa ollut vaikeuksia. Samalla kuitenkin tiesin, että jatko-osassa maailman täytyy laajeta eikä tarina voi kulkea samalla tavalla perhepiirissä, isän, Jouko-enon ja edesmenneen äidin ympärillä.”

”Uusista henkilöistä ja Tomin kasvamisesta johtuen tarina on kenties entistäkin seikkailullisempi ja jännittävämpi, vähemmän vakava ja ahdistava. Mutta kyllä siinä on tuttu sanomakin: Tomista näyttää tulleen itsevarmempi ja rohkeampi, mutta pohjimmiltaan hän on kuitenkin sama, hiukan yksinäinen poika, joka ei saa riittävästi tukea isältään, joka kaipaa alituisesti äitiään ja joka elää kaukana kotoaan.”

”Leevin rooli uudessa tarinassa on alusta lähtien erilainen, sillä nythän se elää vapaana. Ongelma on se, ettei Tomi ole kuullut siitä mitään moneen kuukauteen ja isä, jonka tutkimuskohde Leevi on, ei muilta kiireiltään ehdi jatkuvasti juosta sitä jäljittämässä. Kun Tomi lähtee ottamaan selvää ystävänsä olinpaikasta, hän tulee käynnistäneeksi seikkailun, jota ei olisi taatusti osannut kuvitellakaan.”

”Seikkailu vie Tomin yhä pohjoisemmaksi luonnonpuistoon, joka on suurelta osin yleisöltä suljettu. Tomi tulee huomaamaan, että Leevistä ovat jälleen muutkin kiinnostuneita. Pian hän joutuu pohtimaan toimintatapojaan ja lojaliteettiaan, keneen luottaa ja ketä epäillä. Lopulta Tomi huomaa, ettei hän voi luottaa oikeastaan keneenkään, ja se on varsin ikävä tunne tilanteessa, jossa tarvitsisi kipeästi apua.”

Poika ja ilves – paluu erämaahan ilmestyy lokakuun 20. päivä. Lokakuun lopulla ratkeaa myös Otavan julistama kirjoituskilpailu, jossa koululaisia pyydetään kirjoittamaan oma luontoseikkailunsa.

Entä onko elokuvalle luvassa jatko-osaa? Filmataanko uusi romaani?

”Jos sellainen tehdään, tulee katsojien ensimmäiseksi hylätä mielikuva ainoasta oikeasta Tomista, sillä Konsta Hietanen on jo 19-vuotias jäpikäs. Olisin halunnut elokuvalle jatko-osan heti ensimmäisen jälkeen eikä se nytkään ole yhtään sen helpompaa; elokuvamaailman tosiasiat ovat Suomessa sellaiset, ettei pitkää leffaa polkaista kasaan nopeasti. Ensimmäisen elokuvan kirjoittaminen kesti pari vuotta ja rahoituksen kasaaminen toiset pari vuotta. Mutta onhan kaikki periaatteessa mahdollista.”

Entä jatkuuko Tomin ja Leevin seikkailu kirjana?

”Jatko-osien kohdalla on aina nojauduttava vastaanottoon: jos edellisestä tykätään ja jatkoa kaivataan, niin mikä ettei. Sitä varten minulla on jo pientä tarinan tynkää takaraivossa, mutta aivan seuraaviin suunnitelmiin sen kehitteleminen ei kuitenkaan kuulu. Yritän tehdä paria elokuvaa tässä ensiksi.”

 
 
Powered by Etomite CMS.