SUOMALAISLAPSET KAIPAAVAT YHÄ METSÄÄN

LEHDISTÖTIEDOTE-Vapaa julkaistavaksi 23.10.2003 klo 16

PALUU ERÄMAAHAN - KIRJOITUSKILPAILU

TUOMARISTON LOPPURAPORTTI

Poika ja ilves -kirjan tekijä Ville Suhonen ja kustannusosakeyhtiö Otava julistivat kesällä 2003 kaikille koululaisille avoimen kirjoituskilpailun, jonka teemana oli Paluu erämaahan. Tehtävänä oli kirjoittaa koskettava, jännittävä tai hulvaton luontoseikkailu.

Kilpailuun osallistui 514 koululaista, joiden iät vaihtelivat 8-17 - vuoteen, kotipaikat Helsingistä Nuorgamiin ja Luxemburgista Pietariin. Tekstien taso oli hengästyttävän korkea ja tuomaristolla oli vaikea tehtävä valita joukosta parhaat.

Teksteistä on selvästi nähtävissä, että suomalainen lapsi karkaa hädän hetkellä tai kapinoidessaan vanhempiaan tai koko kulttuuria vastaan edelleenkin metsään. Luonnossa lapsi tai nuori voittaa pelkonsa, joka esitetään usein kotimaisen suurpedon, karhun tai suden muodossa ja löytää itsensä päästyään pakenemaan tai kesytettyään haavoittuneen pedon ja autettuaan vielä tämän pentuja. Luonto antaa voimaa itsenäistyä, irrottautua menneisyyden kahleista ja luoda itse oma tiensä. Luonnon kuuntelemisen, kunnioittamisen ja suojelemisen oppiminen on nuorelle initaatiomatka.

Luonto kuvataan hyvin harvassa kirjoituksessa sellaisena kuin se on. Usein se esitetään runollisen kauniina kuvina, joissa lapsi, eläin, maisema ja tunne paljonpuhuvasti yhdistyvät. Luonnossa soivat yhtä aikaa riemu ja tuska, haikeus ja täyttymys. Monessa tarinassa orvoksi jäänyttä, haavoittunutta eläinlasta auttaa itsensä henkisesti yhtä orvoksi ja loukkaantuneeksi tunteva lapsi. Kumpikin löytää toisestaan turvallisen hahmon ja tätä kautta saattaa saada myös ymmärrystä aikuisilta - tai ainakin löytää ystävän, ihmissellaisenkin. Useassa kirjoituksessa käytiin vielä kerran luonnossa lapsuuden maisemassa, jotta voitaisiin ottaa askel kohti aikuisuutta. Luonto auttaa hyväksymään myös kuoleman ja kestämään luopumisen tuskan.

Tuomaristo, jonka muodostivat kirjailija Ville Suhonen ja kustannustoimittaja Tiina Eskola, valitsi loppusuoralle kolmisenkymmentä tekstiä, joiden juoni toimi, rakenne pysyi koossa loppuun saakka ja joiden sanoma ihmisen ja luonnon suhteesta oli sopusoinnussa esitystavan kanssa.

Tuomaristo päätti antaa kolme jaettua ensimmäistä palkintoa sekä viisi kunniamainintaa. Palkitut kirjoitukset antavat edustavan kuvan koululaisten luontoajatuksista, kirjoitustaidoista sekä mielikuvituksen lennosta.

Palkitut tekstit ovat luettavissa internetissä Poika ja ilves - kotisivuilla www.villesuhonen.net/ilves/kilpailu.html

JAETTU ENSIMMÄINEN PALKINTO

Katri Joutsen, 12 v. Metsolan ala-aste, Helsinki
"Poika ja ilves - paluu erämaahan"
Teksti on absurdi pilapiirros alkuperäisestä Poika ja ilves -tarinasta. Sen hillittömät ja hullut juonenkäänteet riemastuttavat kekseliäisyydellään, mutta raikulihumoristisen pinnan alta löytää myös ironisia ja kriittisiä piirteitä.

Heini Sainio, 13 v. Vihdin yläaste, Vihti
"Takaisin erämaahan"
Monitasoinen teksti yhdistelee fantasia- ja filosofia -aineksia taitavasti sinänsä arkiseen tarinaan. Monessa aikatasossa liikkuminen kumoaa käsityksen ajan peräkkäisyydestä ja korvaa sen käsityksellä ajan spiraalimaisuudesta; kaikki ajat ovat läsnä yhtä aikaa.

Heidi Karjalainen, 14 v. Ounasvaaran yläaste, Rovaniemi
"Sammunut kynttilä"
Pienin elein kerrottu koskettavan kaunis tarina, jossa on kaikki se, mitä kunnon tarina tarvitsee: iloa, surua, jännitystä ja huumoria.

KUNNIAMAININNAT

Janne Myllärinen, 10 v. Paloheinän ala-aste, Helsinki
"Susi kaappaa"

Marinella Laaksonen, 12 v. Vuosaaren ala-aste, Helsinki
"Tulilintu"

Hiwot Huovinen, 13 v. Valtarin koulu, Ii
"Kaikella on aikansa, surullakin."

Nea Rinne, 13 v. Emäkosken yläaste, Nokia
"Ihmelapsi"

Mari Turunen, 15 v. Harjun oppimiskeskus, Espoo
"Yhteys"

Lisäksi tuomaristo haluaa antaa tunnustuksen ansiokkaista kirjoituksista seuraaville:

Minja Annervo, Imatra
Anders Ferm, Helsinki
Johanna Helén, Vihti
Hanna Herva, Rovaniemi
Atte Huhtala, Ulvila
Iida-Maria Juutinen, Helsinki
Ilona Karjalainen, Jämsä
Soile Katajisto, Lappeenranta
Laura Kuivalahti, Hämeenlinna
Susanna Marttila, Kestilä
Tuija-Mari Matikainen, Kontiolahti
Mia Naakka, Helsinki
Eevi Oittinen, Helsinki
Kasperi Pasanen, Eurajoki
Elina Ryhänen, Iisalmi
Kaisa Tuppi, Laihia
Aino Vaaraniemi, Tornio
Nelly Vikkula, Turku

Helsingissä 23.10.2003

Ville Suhonen Tiina Eskola
 
kirjailija
 
kustannustoimittaja

 

Kaikkien osallistujien kesken arvottiin kymmenen ”Poika  ja  ilves  –  paluu  erämaahan” – kirjaa. Onnetar suosi seuraavia:

Eero Holopainen, Helsinki
Charlotte Laine, Masku
Sandra Lamppu, Rovaniemi
Sanna Ostrovskij, Helsinki
Retu Parilo, Jokioinen
Miia Petäjäjärvi, Kuukasjärvi
Outi Polvinen, Hollola
Kirsi Röntynen, Tornio
Daniel Silvennoinen, Pietari
Pepita Ud-Din, Helsinki

 
 
Powered by Etomite CMS.