Lasten ja erityisesti Konstan ohjaamisesta


Raimo O Niemi, ohjaaja

 


Konsta ja OulaCasting lasten- ja nuortenelokuvassa on kuolemanvakava asia. Sen johdosta elokuvasi voi joko saada siivet alleen ja lähteä lentämään tai, pahimmassa tapauksessa ohjaajan ponnisteluista huolimatta flopata ja tehdä surkean mahalaskun.


Lasten ohjaamisessa ei ole kysymys koulutuksen saaneesta, työssään jo kokemusta saaneesta ammattinäyttelijästä, vaan amatööristä, joka joutuu työstämään ja tulkitsemaan kameran edessä samat ajatukset, tunteet ja toiminnan kuin korkeastikoulutettu kollegansa.

Konstako päärooliin?


Poika ja ilves oli harvinaisen helppo tapaus tässä suhteessa. Väiski oli valittu ilveksen rooliin valittu jo ennen minun astumistani kuvioon. Tomin roolista keskusteltiin ensimmäisellä ennakkotutkimusmatkalla Ranualle ja tuottaja Hannu Tuomainen toi esille Konsta Hietasen. Pojalla oli runsaasti esiintymiskokemusta, tv-konsertteja, mainospaloja, dubbausta jne. En ollut aikaisemmin tavannut Konstaa, vaikka olin monesti ajatellut koekuvata hänet ja niin tapaaminen järjestettiin ja kaveri tuntui hyvältä. Ryhdyin tietysti koekuvaamaan myös muita poikia samaan rooliin, mutta kaikista kandidaateista Konsta vaikutti parhaalta. Koekuvaus toisella tapaamiskerralla sinetöi päätöksen. Herkät kasvot, hyvä ääni, esiintymiskokemusta ja sen mukana tuomaa rohkeutta. Kaiken kaikkiaan mukava tyyppi.

Oikea valinta

Kuvausvaihe sinetöi valinnan oikeaksi. Konsta osoittautui hyvin lahjakkaaksi ja kaikissa suhteissa erittäin miellyttäväksi työtoveriksi, joka tuntui päivä päivältä kehittyvän näyttelijänä. Jos joskus aivan alkuvaiheessa jouduin muutaman kerran sanomaan hänelle: Hei, älä vain tee, mitä mä pyydän, vaan ajattele myös mitä teet. Kaalin kautta!, niin kuvausten loppuvaiheessa tätä ei tarvinut koskaan sanoa. Konsta oli miettinyt etukäteen, miten ja mitä tekisi. Tuli ja tarjosi sitä ohjaajalle. Elokuvanäyttelijä! Upeaa!


SelkäreppuKaiken tämän lisäksi hyvä työmoraali, väsymätön, huumorintajuinen. Koko ryhmän ja etenkin naispuolisten ryhmän jäsenten ja kanssanäyttelijöiden suosikki.


Ja olihan se komeaa, kun Ranuan syysöisessä karaoke-illassa Konsta astui estradille ja veti kyyneleet silmiin nostavasti Suudelmin suljetut kirjeet.


Olen iloinen ja ylpeä, että olen voinut tutustua Konstaan ja tehdä hänen kanssaan työtä.


Powered by Etomite CMS.