Ilvekset ja työskentely niiden kanssa

Page in english >  

Hannu Tuomainen
tuottaja

 

Konsta ja VäiskiSuunnitellessamme kotimaista perhe-elokuvaa teemalla lapsen ja eläimen ystävyys huomasimme, ettei länsimaisissa elokuvissa ollut aiemmin käytetty ilvestä eläinpääosassa. Toiseksi ilves on tavattoman kiehtova eläin: se on samanaikaisesti kotikissan oloinen, valloittava eläin ja toisaalta peto, jota ihmisen täytyy osata kunnioittaa. Kolmanneksi Suomen luonnossa on noin 700 luonnonvaraista ilvestä, joten ilves oli luonteva valinta seikkailuun, joka tapahtuu Suomen Lapissa.

Väiski löytyy

Ilmoitimme kaikille Suomen eläinpuistoille etsivämme elokuvaamme ilvestä pääosan esittäjäksi. Keväällä 1996 saimme soiton Ranuan eläinpuistosta, jossa oli syntynyt Väiski-niminen ilveksen pentu, jonka emo hylkäsi. Eläinpuiston henkilökunta oli adoptoinut Väiskin ja alkanut syöttää sitä tuttipullosta. Eläinpuiston intendentti Elina Torvinen oli kasvattanut aiemmin Kissa-nimisen ilveksen, joka edelleen asui Ranuan eläinpuistossa. Elinalla oli siis vahva kokemus ja paljon tietoa ilveksistä. Sovimme hänen kanssaan, että hän alkaa kouluttaa Väiskiä elokuvaamme varten.

Kissa oli elokuvamme kannalta tärkeässä taustaroolissa, sillä ollaksemme varmalla pohjalla tarvitsimme Väiskin lisäksi toisen ilveksen, jota voisimme käyttää stunttinäyttelijänä, mikäli se olisi tarpeen.

Elina Torvisen suositusten mukaisesti elokuvan kuvausten olisi osuttava Väiskin ensimmäisen ja toisen syntymäpäivän väliin. Näinollen Väiski itseasiassa ohjasi POIKA JA ILVES elokuvan tuotannon aikataulua.

Stuntit Ruotsista

Elokuvamme syyskuvauksissa Väiski oli vielä ainoana ilveksenä mukana, mutta talvikuvauksia varten aloitimme jo varhain varailvesten eli Väiskin stunttien etsimisen. Onneksemme Ruotsissa Parken Zoo-nimisessä eläinpuistossa oli kesällä 1997 syntynyt ilveskaksoset Isa ja Bella. Näiden kohtalo oli sama kuin Väiskin: emo oli hyljännyt ne. Eläintenkouluttaja Elisabet Jonsson oli ottanut Isan ja Bellan kasvattaakseen. Elisabet on erittäin kokenut kissaeläinten kouluttaja. Hän on aiemmin kouluttanut mm. tiikereitä, leopardeja ja muita ilveksiä. Näinollen palkkasimme Elisabetin kouluttamaan Isasta ja Bellasta Väiskille talvikuvauksiin stuntti-ilvekset.

Leikkiä ilvesten kanssa

Opimme pian kuvausten alettua, että meillä ei ollut kameran edessä Lassie tai Susikoira Roi. Kaikki, jotka ovat koskaan olleet tekemisissä kissojen kanssa, tietävät että niitä ei voi komentaa. Kissojen kanssa voi sen sijaan leikkiä! Toisaalta, kun kissa päättää leikin olevan ohi, sen mieltä ei mikään voi muuttaa. Sama pätee ilveksiin.

Väiskin ja Konstan suhde toimi alusta pitäen erinomaisesti. Konsta oppi pian luottamaan siihen, ettei Väiski aikonut syödä häntä. Toisaalta Konstalle teroitettiin, ettei villieläimeen koskaan voinut luottaa täydellisesti.

Kuvauksia varten Väiski totutettiin äänihälyyn ja siihen, että ympärillä on paljon ihmisiä. Oma lukunsa olivat kuljetukset autolla ja moottorikelkalla! Kuvauksissa ohjaajan käsky Hiljaisuus! sai todella sananmukaisen merkityksen: koska ilves jaksoi keskittyä vain noin puoli tuntia kerrallaan, oli toimittava tehokkaasti silloin, kun se oli halukas yhteistyöhön. Kuvaustiimissä oli ilvestä kuvattaessa aina mahdollisimman vähän ihmisiä, sillä Väiskin piti aina haistaa kaikki ympärillä olevat ihmiset todetakseen näiden olevan ystävällisiä.

Ensisijainen asia oli muistaa se, että ilvestä ei voi komentaa tai pakottaa tekemään mitä ihmiset haluavat, mutta leikeillä ja peleillä se saatiin mukaan tekemään mitä haluttiin. Todennäköisesti elokuvan ilveksillä olikin kuvauksissa hauskaa: niille keksittiin kaikenlaisia leikkejä, ihmiset niiden ympärillä olivat rauhallisia ja ne saivat tavattoman paljon huomiota siitähän kaikki kissat pitävät. Elokuvan lopputeksteissä voisikin lukea POIKA JA ILVES -elokuvan kuvauksissa käytetyillä eläimillä oli tavattoman hauskaa. Vaikeinta olikin saada ilvekset näyttämään vaarallisilta tai vihaisilta. Emme missään tapauksessa halunneet herättää ilvesten villiä luontoa..

Nyt elokuvan ollessa valmis voimme ylpeinä todeta, että eläinten kanssa toteutetut kohtaukset ovat tosia. Niitä ei ole luotu tietokoneilla. POIKA JA ILVES on ainutlaatuinen, meidän elokuvamme.


 

 

 

 

 

Powered by Etomite CMS.