VÄINÖ-ILVEKSEN TARINA

Elina Torvinen, intendentti, Ranuan eläinpuisto.

Väinö syntyi täällä eläinpuistossa 22.5.1996. Pentuja syntyi kaksi ja toinen oli jo kuollut, kun Väinö löydettiin lumikinoksesta huutamasta. Koska sen emo ei reagoinut huutoon mitenkään, päätettiin Väinö ottaa kotihoitoon ja tuttipulloruokintaan. Väinö osoittautui pian sangen kiltiksi ja helppohoitoiseksi "vauvaksi", söi hyvin ja nukkui yönsä kunnolla, niin kuin kelpo vauvan tuleekin. Loppukesällä Väinö oleili paljon eläinpuiston toimistossa ja esittäytyi päivittäin yleisölle. Kotihoidossa Väinö eleli syyskuun loppuun, minkä jälkeen se siirtyi eläinpuistoon omaan pikku häkkiinsä. Varsin pian nousi esille myös mahdollisuus Väinön käyttämisestä suunnitteilla olevan "Poika ja ilves" - elokuvan eläintähtenä. Väinö alkoi valmistautua osaansa viettämällä paljon aikaa ihmisten seurassa, osallistumalla kaikenlaisiin kuvauksiin ja opettelemalla elokuvatähdelle tarpeellisia taitoja.

Elokuvan kuvaukset pääsivät käyntiin elokuussa 1997, jolloin alkoi kuusi viikkoa kestänyt kesä- ja syksykuvausten jakso. Väinö selviytyi roolistaan kohtuullisen hyvin, joskin täytyy sanoa, että ainoana eläinnäyttelijänä oleminen oli toisinaan hieman raskasta. Lisäksi Väinö sairastui kesken kuvausten nielaistuaan jonkin vieraan esineen ja joutui viettämään parin viikon sairasloman.

Kuvausten jälkeen Väinö vietti syksyn lepäillen ja vieraillen aina välillä toimistossa, missä sen mielipuuhaa oli nukkua arkistohyllyjen päällä. Asiakkaamme pelästyivät joskus pahanpäiväisesti luultuaan hyllyllä loikoilevaa otusta ensin täytetyksi.

Kevään 1999 maaliskuussa elokuvan teko jatkui. Tällöin Väinö jo vanhana ja laiskahkona diivana osallistui enemmänkin PR-tilaisuuksiin jättäen varsinaisen maastossa rehkimisen nuorempien neitien Isan ja Bellan huoleksi. Kuvausten loputtua siirrettiin Isa, Bella ja Väinö uuteen aitaukseen, joka on huomattavan laaja ja jossa kaikki kolme olivat myös yleisön nähtävillä. Väinö suhtautui aluksi hyvin epäluuloisesti, jopa pelokkaasti lajitovereihinsa. Toki ne olivat asuneet omissa häkeissään seinänaapureina jo kuukausia, mutta Väinön mielestä nuoret, vilkkaat ilvesneidit vaikuttivat vähintäänkin tunkeilevilta. Vähitellen yhteiselo alkoi kuitenkin sujua ja Väinöstä tuli aitauksen kingi, jota neidit tarvittaessa väistelivät.

Aitauksessa on runsaasti puita, joihin ilvekset voivat kiipeillä sekä kiviä, kallioita ja muutoinkin vaihtelevaa maastoa. Pitkin talvea ilvekset kiipeilivät puissa ja tietysti hyppivät myös puusta alas. Lumien sulettua toukokuun alkupuolella tapahtui Väinön ensimmäinen tapaturma. Se oli loikannut alas puusta ymmärtämättä, että lumi on poissa ja maasto siten muuttunut ja löi alas hypätessään nenänsä kiveen. Verenvuoto oli melkoinen ja koko eläin pari tuntia tapahtuneen jälkeen varsin rähjäisen näköinen. Tuosta tällistä Väinö kuitenkin toipui pian, sillä jo seuraavana päivänä se poseerasi täysin puhtaana ja pirteänä erään lehden toimittajalle.

Pari viikkoa tämän jälkeen tapahtui sitten se kohtalokas onnettomuus - Väinö oli yöllä kiivennyt ilmeisen vauhdikkaasti juosten aitaverkkoa ylös. Sen käpälät olivat livenneet pellissä ja se oli pudonnut hallitsemattomasti alas. Putoamiskorkeus oli vain n. 2 ½ metriä, mutta alapuolella sattui juuri olemaan hankalan mallinen terävä kivi, johon iskeytyessään eläin sai niin voimakkaan sisäisen verenvuodon, että oli menehtynyt siihen parissa kolmessa tunnissa. Huonoa onnea oli mukana enemmän kuin tarpeeksi, sillä jos se olisi pudonnut pari metriä suuntaan tai toiseen, olisi alla ollut tasainen maa ja luultavasti mitään ei olisi tapahtunut. Väinö löytyi 25.5. aamulla kyseisen kiven päältä makaamasta. Minkäänlaisia ulkoisia vammoja ei ollut havaittavissa, vaan se näytti nukkuvan kivellä. Ruho lähetettiin tutkittavaksi Oulun EELA:aan ja jäännöksen tilattiin takaisin eläinpuistoon, jonka alueelle Väinö on haudattu.

ISA JA BELLA

Ilvesneitokaiset Isa ja Bella tuotiin Ranuan eläinpuistoon Eskilstunasta, Parken Zoo - eläinpuistosta. Ne ovat myös täysin kesyjä tuttipullolla ruokittuja eläimiä, jotka alun perin tuotiin tänne juuri elokuvaprojektia varten. Ne suoriutuivat urakastaan maaliskuussa erittäin hyvin ja ovat sen jälkeen viettäneet aikaansa aitauksessaan vierailijoiden nähtävillä aluksi Väinön kanssa, myöhemmin keskenään.

Powered by Etomite CMS.