POIKA JA ILVES - MENESTYSTARINA

In english>

Äidin karttaPoika ja ilves sai ensi-iltansa Suomessa 18.12.1998. Siitä lähtien se on niittänyt mainetta ja kunniaa eri puolilla maailmaa. Kotimaassa elokuva keräsi lähes 400 000 katsojaa ja oli yhtäjaksoisesti ohjelmistossa huikeat 65 viikkoa.

Videojulkaisu syksyllä 1999 oli myös menestys: suomalaiselle elokuvalle ennätyksellisellä yli 85.000 kappaleella POIKA JA ILVES oli vuoden myydyin video.

Myöhemmin elokuva on saanut miljoonayleisön televisiossa ja levinnyt myös DVD:nä. Siitä on tullut kaikkien aikojen katsotuin kotimainen lastenelokuva.

Menestys rakennettiin pitkäjänteisellä työllä ja suurilla satsauksilla.

Ensihahmotelmat tarinalle Ville Suhonen kirjasi jo vuoden 1993 aikana. Tarvittiin tuottaja Hannu Tuomaiselta lähes vuoden työpanos pelkästään rahoitushankinnassa ennen kuin Suomen oloissa poikkeuksellinen 13 miljoonan markan budjetti oli saatu kokoon.

Tuotanto toteutettiin harvinaisena suomalais (Wildcat Production) - tanskalais (Balboa 2) - luxemburgilaisena (Samsa Film) yhteistyönä. Rahoituksesta yli puolet tuli Suomen ulkopuolelta. Lopulta elokuvan tekoon osallistui yli 300 henkilöä. Kuvaukset alkoivat elokuussa 1997 ja päättyivät maaliskuun lopussa 1998. Ne toteutettiin kokonaisuudessaan Ranuan seudulla sekä Korouoman maisemissa, yhteensä 60 päivän aikana.

Elokuva toteutettiin kahtena eri kieliversiona, suomeksi ja englanniksi. Kaikki vuoropuhelua sisältävät kohtaukset kuvattiin ensin suomeksi, sitten näyttelijät puhuivat saman englanniksi. Englanninkielisen elokuvan lopulliset puheäänet ohjaaja Raimo O Niemi toteutti Torontossa äänistudiossa yhdessä kanadalaisten näyttelijöiden kanssa. Näin Konsta Hietanen näyttää ja kuulostaa puhuvan täydellistä englantia, tosin kanadalaisen kollegansa, sikäläisen lapsitähden Michael Calozin äänellä. Englanniksi toteutettu versio TOMMY AND THE WILDCAT auttoi huomattavasti paitsi elokuvan rahoittamisessa, myös levityksessä. Ensimmäisen vuotensa aikana - osin jo ennen kuvauksia - elokuvan levitysoikeudet hankittiin yli 30 maahan.

Elokuuhun 2003 mennessä elokuva on myyty yli 40 maahan. Elokuvateattereissa Tomin ja Leevin seikkailut on nähty niin Sveitsissä kuin Etelä-Koreassakin. Televisiossa ja videomyymälöissä Tommy and the Wildcatin näkee yhtä hyvin Italiassa kuin Etelä-Afrikassakin. Se onkin yksi kaikkien aikojen katsotuimmista suomalaisista elokuvista.

Powered by Etomite CMS.