TAKE LAKE HOUSE - OTALAMPI - TALO
Härkälän koulu siirtyi lopullisesti historiaan lauantaina 31.5.2008. Yli satavuotisen taipaleen päätteeksi alkoi Veikon ensimmäinen koululaisen kesäloma.
Koulu oli tyypillinen pieni kansakoulu. Vanhin osa rakennettiin vuonna 1892 ja tunnettiin silloin nimellä Kortjärven kansakoulu. Vuonna 1924, kun yleinen oppivelvollisuus tuli voimaan, koulupiirijakoa uudistettiin ja koulun nimeksi vaihdettiin Härkälän koulu. Lisärakennukset tehtiin 30- ja 80-luvuilla. Vihdissä näitä pieniä kouluja on ollut tukuittain. Laskujeni mukaan niitä ei nyt ole elossa kuin… olisiko yksi?
Tuolloin Vihti todella satsasi kouluihin ja opetusvälineisiin. Vuonna 1926 valtio alkoi myös maksaa 2/3 välineiden kustannuksista ja silloin Vihdin valtuusto riehaantui ja hankki mm. yhdistetyn heijastus- ja taikalyhtykoneen, neljä yksinkertaista taikalyhtyä ja jokaiseen viidensadan kuvan sarjan. Kustannukset 12 900 markkaa. Lisäksi hankittiin kaksi Krupp Ernemann Kinobox –elokuvakonetta kouluja kiertämään, hinta 21 000 markkaa.
Kansakoulujen rakentaminen oli kunnalle jo tuolloin suuri ponnistus. Oppivelvollisuus velvoitti ja kunnat kitisivät. Vihti oli tuolloin kuitenkin melko rikas kunta. Muutamaan kouluprojektiin saatiin lykkäystä, mutta 20-luvulla kansakouluja rakennettiin tai laajennettiin lähes kahteenkymmeneen kylään.
Tänään tilanne on jossain määrin toinen. Ensi syksynä aloittaa uusi Otalammen koulu toimintansa, yli 500 oppilaan mammutti verrattuna vanhaan, kodikkaaseen opinahjoon. Sen vuoksi lopetetaan muutama kyläkoulu ja pannaan lihoiksi. Koulujen lopettamisen syynähän on aina säästäminen. Kun kyse on lapsista, nuorista, koulutuksesta ja kasvatuksesta, jo ajatuskin säästämisestä tuntuu häpeälliseltä. Saa nähdä, millaiset videotykit Otalammelle säästöillä hankitaan.
Vaikka nykyisellä elintasolla olisi Vihdilläkin mahdollisuudet satsata koulutukseen, kunta ei tietenkään tee kuin sen verran kuin on pakko. Oppivelvollisuus velvoittaa. Otalammen koulua suunniteltiin alakouluksi, mutta kunnanpäättäjät viisaudessaan näkivät, että tunkemalla taloon myös yläkoulun, säästetään pitkä sentti. Päätös tästä tehtiin jostakin syystä vasta kun kaavat ja luvat olivat jo paketissa, joten kunta haki muutokseen poikkeuslupaa ympäristöministeriöstä. Lupa myönnettiin, mutta se ei enää pitänyt oikeudessa kun naapuri valitti.
Niinpä Otalammen koulu aloittaa nyt tilanteessa, jossa yläkoululaisten opiskelutilat ovat laittomia ja kolmatta kerrosta ei saa ottaa käyttöön. Uusi rehtori on kyllä ilmoittanut että ratkaisu löytyy. Vielä keväällä vitsailtiin, että Härkälän koulun parakit joudutaan siirtämään uuden koulun pihalle. Ja tämä kouluhan rakennettiin juuri sen vuoksi, että parakkeja ei enää tarvitsisi.
Parakit muuten tulivat Härkälään Siippoon koululaisia varten. Nämä joutuivat lähtemään kyläkoulustaan homeongelman vuoksi – ainakin kunnan tulkinnan mukaan. Kun uusi omistaja muutti kouluun, selvisi, ettei talossa mitään homeongelmaa ole ollutkaan.
Otalammen uusi koulurakennus on siis nimeltään Otalampi-talo. Jottei turhan väljää olisi ala- ja yläkoululla, on pytingissä myös esikoulu, päiväkoti, avoin päiväkoti, perhepäivähoidon varakoti ja neuvola. Saapi nähdä, milloin Härkälän tiloja tarvitaan taas, kun Take Lake House jää pieneksi.
Vihdissä siis todella satsataan koulutukseen. Tuntikehykset ovat minimitasolla, kuraattoreita ja opinnonohjaajia ei ole kuin nimeksi, yhden terveydenhoitajan vastuulla on useita kouluja, valinnaisia kieliä ei ole ja kuten kollega, nummelalainen Aleksi Mäkelä paikallislehdessä muistaa mainita, erityismaitojakaan ei ole enää saatavilla. Täytyy vain toivoa, että Veikko (ja myöhemmin Silva) eivät joudu tukiopetuskierteeseeen siinä vaiheessa kun vanhemmat eivät enää osaa auttaa matikantehtävissä.
Veikon ensimmäinen lukuvuosi oli kuitenkin lupaava. Todistus täynnä hyvää ja kiitettävää ja lisänä vielä lukustipendi, myönnetty hyvästä innostuneesta lukuharrastuksesta ja kehittymisestä. Lahjoittajana LC Vihti. Kun en itse saanut ikinä koulustipendiä, täytyykin nyt kannustaa lapsia ottamaan korkojen kanssa. Vihti saa avittaa siinä edes hiukan.